Kesan jumlah pepejal terampai terhadap insang ikan / Kamelia Karim ... [et al.] - Karim, Kamelia; Mohamad Latif, Nur Fatini; Sulaiman, Nur Sharzehan; Rabu, Jacquenena Robinsan; Mohamed, Muhammad lhsanuddin; Ridwan, lntan Faizani; Hashim, Aimie Rifhan; Kamaruddin, Sharir Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Jumlah pepejal terampai, atau dikenali sebagai Total Suspended Solids, TSS adalah parameter yang penting bagi analisis kualiti air dan linkungan perairan. Jumlah zarah-zarah yang terapung atau terampai di dalam air, seperti debu, pasir, partikel organik, dan lain-lain dapat diukur dengan mengambil sampel air, menapis sampel dari air dan menimbang berat kering zarah yang tertinggal pada kertas turas dan dinyatakan dalam mg/L. Hasilnya, perubahan kualiti air, dan pencemaran dapat dikesan pada peringkat awal, dan seterusnya pihak berwajib dapat merencanakan tindakan pemulihan lingkungan perairan. Sebagai indikator penting dalam analisis kualiti air dan lingkungan perairan, peningkatannya dalam air mengakibatkan kekeruhan air, dan mengurangkan penetrasi cahaya matahari, yang dapat mengganggu fotosintesis tumbuhan air. Kekeruhan air laut akan mengurangkan produktiviti ekosistem perairan yang disumbangkan oleh faktor aktiviti manusia contohnya aktiviti pertanian dan industri, hakisan tanah dan perubahan seperti ledakan alga.