Kesan ammonia kepada sistem penternakan ikan / Nur Fatini Mohamad Latif ... [et al.] - Mohamad Latif, Nur Fatini; Karim, Kamelia; Rabu, Jacquenena Robinson; Sulaiman, Nur Sharzehan; Ridwan, lntan Faizani; Mohamed, Muhammad lhsanuddin; Kamaruddin, Sharir Aizat; Hashim, Aimie Rifhan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Masyarakat di Malaysia tidak lari dengan ikan kerana ikan merupakan sumber protein yang murah serta mudah didapati. Selain itu, ikan juga mempunyai pelbagai nutrisi serta pelbagai mineral terutamanya kalsium. Ikan mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi berbanding daging. Selain itu, ikan juga mempunyai DHA. DHA merupakan singkatan daripada 'Docosahexaenoic Acid' iaitu asid lemak Omega-3 yang berperanan dalam mencegah penyakit. DHA sangat penting dalam perkembangan system saraf dan sel otak. Penternakan ikan pula merujuk kepada pemeliharaan dan pembiakan ikan secara komersial yang dilakukan dalam kawasan terkawal untuk menjamin bekalan makanan dan membiakkan ikan. Oleh sebab itu, penternakan ikan sangat penting sebagai sumber bekalan protein kepada negara. lni kerana penternakan ikan menyumbang kira-kira 22% daripada jumlah tangkapan ikan di Malaysia pada tahun 2020. Manakala ammonia pula merupakan bahan kimia yang tidak berwarna terdiri daripada nitrogen dan hidrogen.