Berkebun di laman: terapi mata dan minda / Ranee Atlas and Tina Stephen Enggong - Atlas, Ranee; Stephen Enggong, Tina (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Era pascapandemik telah menyaksikan lonjakan minat dalam pelbagai aktiviti yang menawarkan ketenangan dan bersantai di ruang kendiri yang lebih privasi. Antaranya, berkebun, muncul sebagai amalan terapeutik bagi mata dan minda, yang mendamaikan kepada individu yang agak tertekan dengan keadaan semasa dan selepas pandemik. Berkebun juga turut menjadi terapi diri, kerana aktiviti dalam berkebun boleh membantu meredakan tekanan dan kerisauan. Aktiviti menjaga tanaman, mengadun media tanam, dan menyemai benih memerlukan tumpuan yang tu rut membentuk hubungan yang mendalam dengan alam semula jadi. Daya tarikan visual taman yangdijaga rapi juga sudah cukup untuk menenangkan mata. Warna, bentuk, tekstur malahan aroma tanaman hiasan mahupun pokok herba, memberikan satu ketenangan daripada landskap konkrit di bandar. Rangsangan visual yang ditawarkan oleh taman adalah lebih daripada sekadar estetika; ia menjadi satu bentuk terapi visual yang dinikmati bersama keluarga.