Kekal sihat di pejabat / Atiqah Najwa Zainuddin ... [et al.] - Zainuddin, Atiqah Najwa; Yusof, Nurul Ain Umaiban; Che Lat, Diana; Che Hassan, Asmawati (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Pembangunan di Malaysia terus meningkat dan membuka peluang perkerjaan kepada rakyat dan menberi impak positif kepada ekonomi negera. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, mengikut taraf pekerjaan, kategori pekerja mencapai 75.5% dengan pertambahan 11,600 pekerja pada Mei 2023 kepada 12.29 juta jumlah pekerja di Malaysia. Selari dengan pertumbuhan dan kemajuan ekonomi negara, kebanyakan rakyat di negara ini terdiri daripada golongan yang berkerjaya. Pekerjaan dalam pelbagai sektor atau kepakaran juga boleh memberi impak dari sudut kesihatan dan kesejahteraan. Kebanyakan pekerja yang bekerja di pejabat memulakan pekerjaan atau tugasan seawal 8 pagi sehingga 6 petang. Timbunan tugasan yang perlu diselesaikan dan kesibukan di tempat kerja tidak seharusnya menyumbang kepada masalah kesihatan fizikal mahupun mental. Teknik pengurusan diri yang betul dan bijak dalam mengatur aktiviti seharian di pejabat seharusnya dititk berat dan seimbang dari segi kerja dan kesihatan bagi mengelak kepada masalah kesihatan dan kesejahteraan di masa hadapan.