Langau: serangga kecil yang menyumbang kepada kestabilan ekosistem hutan hujan tropika negara kita / Dr. Azwandi Ahmad and Ahmad Azani Othman - Ahmad, Azwandi; Othman, Ahmad Azani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Perubahan iklim dan penebangan hutan tan pa kawalan boleh menyebabkan ekosistem hutan hujan negara kita menjadi semakin tidak stabil dan seterusnya menyumbang kepada kemerosotan biodiversiti. Serangga adalah sebahagian besar kepada komponen biodiversiti di habitat ini. Walaupun komuniti serangga mudah terancam oleh perubahan iklim dan pencerobohan, tidak dapat dinafikan peranannya dalam kemampanan hutan hujan tropika di dunia adalah besar. Pada masa sekarang, pengetahuan tentang struktur populasi dan ekologi fauna serta peranannya di hutan negara kita masih belum betulbetul difahami. Antara serangga yang akan dibincangkan ini ialah langau, iaitu sejenis lalat bersaiz sederhana daripada family Calliphoridae yang mempunyai badan yang berwarna hijau, biru, kuning atau hitam berkilat serta boleh dijumpai di manamana. Di bahagian kepala lalat ini terdapat antena bersegmen tiga, dan mempunyai dua bulu kejur pada bahagian notopleuron. Kitar hidupnya adalah singkat, iaitu dengan kebanyakan spesies hanya mengambil masa lapan sehingga sembilan hari daripada peringkat telur sehinggalah ke peringkat dewasa. Peringkat pramatang langau dihabiskan dengan memakan tisu bangkai haiwan, yang mana ia diperlukan sebagai sumber protein utama untuk berkembang menjadi lalat dewasa.