Daun pokok bakau: keunikan dan keupayaan perubatan / Siti Syafiqah Hashim, Khairul Naim Aziz and Sharir Aizat Kamaruddin - Hashim, Siti Syafiqah; Aziz, Khairul Naim; Kamaruddin, Sharir Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Hutan paya bakau merupakan kawasan marin yang tertumpu di kawasan pantai tropika dan subtropika yang tersebar di seluruh dunia. Kawasan marin ini mempunyai fungsi yang besar dalam membantu mengurangkan kesan rumah hijau dengan membantu proses penyerapan karbon ke dalam tanah dan struktur pokok. Selain itu, pokok bakau juga membantu untuk melindungi kawasan persIsIran pantai daripada hakisan laut dan menyediakan Kawasan perlindungan serta habitat kepada pelbagai haiwan marin. Pokok bakau mempunyai rupa bentuk pokok yang sama seperti pokok di daratan, namun, pokok daratan sukar untuk hidup di kawasan marin yang ekstrem yang dipengaruhi oleh fenomena air pasang surut. Oleh itu, pokok bakau telah mengadaptasi satu ciri istimewa untuk hidup di kawasan ini iaitu dengan kebolehan untuk menyingkirkan garam daripada air laut. Ciri unik penyingkiran garam ini boleh dijumpai pada bahagian daun pokok bakau yang mempunyai pori kelenjar penyingkiran garam.