Latok: rahsia awet muda / Muhammad Nasrul Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Muhammad Nasrul; Kamaruddin, Sharir Aizat; Khazali, Ahmad Suhail; Asyraf, Syed Muhammad; Hashim, Aimie Rifhan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Pernahkah anda ditegur dengan gelaran mak cik atau pak cik? Pernahkah anda rasa wajah seperti berusia sedangkan masih muda? Pendedahan secara berterusan terhadap cahaya matahari boleh menyebabkan kulit semakin kusar dan gelap. Faktor-faktor lain juga mempengaruhi kulit seperti merokok, tekanan, kurang tidur, pemakanan tidak seimbang, dehidrasi dan lain-lain. Jadi, apakah cara yang terbaik untuk menghadapi masalah ini? Memperkenalkan permata laut, iaitu latok yang boleh membantu dalam kitaran permasalahan penuaan di kalangan rakyat Malaysia. Latok atau nama saintifiknya Caulerpa lentillifera juga dikenali sebagai rumpai laut anggur kerana bentuk fizikalnya yang menyerupai anggur. Di Malaysia, latok amat popular dalam kalangan masyarakat di Sabah kerana merupakan salah satu makanan laut tradisi bagi masyarakat Bajau Laut dan Sulu.