Meningokokal meningitis; penyakit yang mengancam nyawa kanak-kanak / Nor Hafeeda Rosdan - Rosdan, Nor Hafeeda (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Deman panas yang sangat tinggi, sakit kepala, ketegangan leher, sensitif atau silau teruk pad a cahaya, sawan, perubahan kelakuan seperti meragam yang tidak boleh dipujuk atau menjadi lemah (tidak responsif) serta jangkitan radang paru-paru seperti batuk teruk adalah antara simptom - simptom yang boleh berlaku pada kanak-kanak dua tahun ke atas jika mendapat jangkitan meningokokal meningitis. Simptom - simptom ini adalah simptom yang agak sama seperti yang berlaku jika terkena jangkitan seperti selsema atau batuk. Penyakit ini juga tidak mudah didiagnos oleh doktor kerana ianya seperti penyakit-penyakit lain. Penyakit ini juga boleh menjangkiti kanak-kanak dan bayi kerana sistem imun mereka yang masih belum matang sepenuhnya.