Laporan mengenai kajian terhadap konsep mobile hawkers chain penjualan makanan dan masakan Melayu di Kuala Lumpur / Burhanuddin Buyong ... [et al..] - Buyong, Burhanuddin; Hussain, Haniza; Ahmad, Nor Azlina; Mohd Zain, Rosman; Sulaiman, Zainal Abidin; Abdul Rahman, Zainal Azmi (1986)
Kuala Lumpur, kota metropolitan di Malaysia kini sedang mengalami perkembangan pesat dari segi infrastruktur dan juga pertambahan penduduk yang pesat. Maka seperti bandar-bandar lain , Kuala Lumpur tidak dapat dikecualikan daripada kegemilangan cahaya kota terutama disepanjang jalan raya , lorong-lorong dan tempat-tempat tumpuan orang ramai seperti dipusat-pusat membeli-belah. Oleh itu wajarlah disediakan perkhidmatan yang dapat memberikan keselesaan kepada penduduknya.