Soroton literatur terhadap wakaf keluarga: konsep, perundangan dan isu-isu berbangkit di Malaysia = Review of literature on family waqf in Malaysia: concepts, legislation, and emerging issues / Mohd Zaidi Daud, Syed Alawi Mahdi Syed Mohamad and Siti Aisyah Samudin - Daud, Mohd Zaidi; Syed Mohamad, Syed Alawi Mahdi; Samudin, Siti Aisyah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2024)
Harta tidak dituntut milik orang Islam dianggarkan bernilai 70 bilion ringgit ketika ini. Ironinya, dapatan menunjukkan bahawa pemilik harta ini masih mempunyai saudara terdekat atau ahli keluarga. Justeru, kajian ini mencadangkan pendekatan wakaf untuk memindah milik pemilikan tidak berpunya ini kepada hartanah sebenar bagi penggunaan dan kemaslahatan optimum. Penyelidikan sedia ada mengenai wakaf di Malaysia merangkumi penyelidikan mengenai undang-undang Syariah,perundangan dan penggunaannya. Justeru, kajian ini memfokuskan kajian literatur berdasarkan beberapa tema iaitu (i) konsep wakaf keluarga; (ii) perundangan berkaitan wakaf keluarga di Malaysia dan negara lain; dan (iii) isu berkaitan wakaf keluarga di Malaysia. Sumber utama perundangan Islam iaitu Al-Quran dan Hadis dijadikan rujukan. Selain itu, pengumpulan dokumentasi sejarah juga dirujuk untuk mendapatkan tafsiran, sudut pandangan, dan contoh tadbir urus instrumen wakaf di Malaysia. Hasil kajian menunjukkan terdapat kekurangan perincian mengenai wakaf keluarga dari aspek pelaksanaan dan perundangan di Malaysia. Pada masa yang sama, Malaysia juga mempunyai beberapa negeri dengan peruntukan undang-undang khusus berkaitan wakaf. Oleh itu, kajian ini memfokuskan kepada wakaf keluarga mengikut syariat Islam semasa, untuk memberi manfaat kepada umat Islam khususnya pada masa hadapan.