Transkrip wawancara bersama Tuan Haji Hamzah bin Othman tokoh guru kebangsaan 2018 / Nurul Mahirah Abdullah and Nur Alia Tasnim Mohd Nawi - Abdullah, Nurul Mahirah; Mohd Nawi, Nur Alia Tasnim (Perpustakaan Tengku Anis, 2021)
Transkrip temubual ini dilakukan oleh pelajar UiTM Cawangan Kelantan iaitu Nurul Mahirah Binti Abdullah dan Nur Alia Tasnim Binti Mohd Nawi bersama Tokoh Guru Kebangsaan 2018, iaitu Tuan Haji Hamzah Bin Othman. Tujuan transkrip ini adalah untuk mengetahui tentang sejarah diri beliau, juga anugerah dan sumbangan beliau selama berkhidmat sebagai seorang pendidik. Temubual ini telah dijalankan menggunakan platform Google Meeting. Tarikh temubual tersebut adalah pada 24 Jun 2021 bermula pada jam 9.20 pagi hingga 11.49 petang. Tuan Haji Hamzah Bin Othman telah berkhidmat selama 32 tahun sebagai guru mata pelajaran Sains sejak 1978 sehingga menamatkan perkhidmatan sebagai Guru Cemerlang Sains Gred Khas C. Pencapaian yang paling membanggakan beliau apabila menyandang anugerah Tokoh Guru Kebangsaan 2018 sempena Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan yang disampaikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di hadapan lebih 3,500 warga pendidik yang datang dari seluruh negara. Selain itu, beliau juga pemah menerima Anugerah Inovatif Kementerian Pendidikan pada 2001 di samping memenangi kategori Guru Inovatif Terengganu selama tujuh kali pada 1993, 1994,1995,1997, 1999 dan 2001 atas sumbangannya dalam memperkasakan mata pelajaran Sains termasuk penghasilan Kaedah Pecutan Kognitif Sains yang diguna pakai sehingga kini oleh pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Ujian Bertulis Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3). Sejarah kehidupan dan pencapaian beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang, terutamanya kepada generasi pendidik yang akan datang. Beliau telah memenangkan pelbagai anugerah bukan sahaja di peringkat kebangsaan malah lebih tinggi lagi iaitu Asean. Pelbagai ujian dan cabaran telah dihadapi oleh Nik Azam bin Nik Abdullah. Pengalaman hidup dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang.