Ramadhan / Nur’Ain Zuraimi ... [et al.]. - Zuraimi, Nur’Ain; Kamarudin, Rafidah; Abdullah, Amalia Qistina Castañeda; Zainal Arifin, Mazliyana (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Ramadhan Al-Mubarak adalah bulan yang sangat bermakna untuk penganut beragama Islam di seluruh dunia. Bulan Ramadhan ini atau dikenali sebagai bulan puasa ialah bulan ke-sembilan yang sangat mulia di antara dua belas bulan di dalam calendar Hijrah. Umat Islam wajib berpuasa pada siang hari dari sekitar jam enam pagi hingga sekitar tujuh petang (6am-7pm). Mereka harus berpuasa dari makan dan minum; tambahan lagi puasa ini juga salah satu cara untuk membersihkan hati dan melakukan ibadah dengan sebaik mungkin. Bulan Ramadhan ini sangat agung kerana peristiwa penting dimana lima ayat pertama Al-Quran iaitu surah al-Alaq diturunkan pada malam tujuh belas (17) Ramadhan dan dikenali sebagai Nuzul Quran. Seterusnya, bulan mulia ini juga mempunyai manfaat yang banyak dimana umat Islam beribadah dengan telus, bersedekah, bertadarus, iftar (berbuka puasa), dan solat tarawih. Menariknya, solat ini hanya dilakukan pada bulan Ramadan sahaja setiap tahun.