Kesan pendapatan ke atas kadar perceraian di kalangan masyarakat Melayu di Kelantan / Masnah Mohd Zain … [et al.] - Mohd Zain, Masnah; Zakaria, Mohd Zaki; Mohamed, Norhayati Samba; Shukri, Roslina Salwani; Wan Hashim, Wan Murshida (2002)
Masalah perceraian merupakan satu masalah yang sudah lama wujud dan sering diperkatakan dalam masyarakat Kesan-kesan buruk akibat perceraian perlulah diberi perhatian oleh masyarakat. Walaupun terdapat pelbagai faktor yang mengakibatkan masalah perceraian di kalangan masyarakat, pihak kami memfokuskan kajian penyelidikan tentang kesan pendapatan ke atas kadar perceraian di kalangan masyarakat Melayu di negeri Kelantan. Objektif utamanya ialah untuk melihat sejauh mana kesan pendapatan ke atas kadar perceraian di kalangan masyarakat Melayu di negeri Kelantan. Yang lain ialah untuk melihat samada terdapat perbezaan di antara golongan yang berpendapatan tetap dan tidak tetap terhadap kadar perceraian tersebut.