Transkrip wawancara bersama Profesor Madya Dr. Azmi Hassan pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan pakar geostrategik / Muhammad Nabil Izani and Muhammad Adam Syafiq Mohamed Zaid - Izani, Muhammad Nabil; Mohamed Zaid, Muhammad Adam Syafiq (Perpustakaan Tengku Anis, 2021)
Temubual ini dilakukan bersama Prof Madya Dr Azmi Bin Haji Hassan, seorang Pakar Geostrategi dan untuk mengetahui tentang perkhidmatan beliau dalam kerjayanya sebagai seorang pensyarah, Pakar Geostrategi di Malaysia. Temubual ini dijalankan melalui platform atas talian iaitu Google Meet. Temubual telah ditetapkan dengan perbincangan Prof Madya Dr Azmi Bin Haji Hassan pada 20 June 2021 setelah mendapat persetujuan oleh beliau. Beliau merupkan seorang pensyarah yang berkhidmat di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di bawah Fakulti Teknologi Dan lnformatik Razak. Baru-baru ini Utusan Malaysia telah menjemput beliau untuk mengupas mengenai isu pertahanan, strategik dan geopolitik antarabangsa. Sehingga kini dia telah menulis lebih dari 600 artikel media. Tugas Prof Madya Dr Azmi bukan sahaja sebagai seorang pensyarah malah sebagai seorang pakar geostrategi dan juga pakar penganalisis politik. Beliau sering dijemput oleh pihak media siaran seperti Astro Awani dan juga TV3 untuk mengupas isu-isu semasa. Contohnya, beliau telah dipanggil untuk mengulas isu mengenai MH370, Pandemik Covid-19 dan juga yang terbaru berkenaan tentang isu Vaksin Covid-19. Pelbagai ujian dan cabaran telah dihadapi oleh Prof Madya Dr Azmi Bin Haji Hassan lebih-lebih lagi dalam dunia geologis ini. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua orang.