Transkrip wawancara bersama Roslan bin Madun dengarkan dendangan syairku / Nur Alya Azra Zumadi and Wan Mohamad Aiman Wan Mohamad Nazri - Zumadi, Nur Alya Azra; Wan Mohamad Nazri, Wan Mohamad Aiman (Perpustakaan Tengku Anis, 2023)
Kajian ini merupakan temu bual bersama Rosian Madun yang merupakan seorang pendendang syair terkenal. Temu bual ini telah dijalankan di Universiti Malaysia Pahang, Gambang, Kuantan, Pahang. Tarikh temubual tersebut adalah pada 16 Jun 2023 bermula jam 9.30 pagi hingga 11.30 pagi. Rosian Madun mula bergiat aktif dalam bidang seni syair ini dari 1987 sehingga 2023. Rosian Madun tidak hanya menceburi dalam bidang nyanyian, lakonan, penulisan kreatif, wartawan tetapi juga berkhidmat sebagai felo perunding di UMP Gambang. Pelbagai halangan dan cabaran yang telah dihadapi oleh Rosian Madun semasa berkhidmat sebagai pendendang syair. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada semua lapisan masyarakat.