Profil perceraian pasangan Islam di Kelantan bagi tahun 2000 hingga 2004 / Zulkarnain Yusoff, Wan Fauzi Wan Mamat and Mohd Noor Awang Kechik - Yusoff, Zulkarnain; Wan Mamat, Wan Fauzi; Awang Kechik, Mohd Noor (2006)
Perceraian adalah masalah rumah tangga yang semakin menjadi-jadi pada masa kini. Statistik perceraian menunjukkan peningkatan berdasarkan kes yang didaftarkan di Jabatan Kehakiman di seluruh negeri. Masalah ini perlu ditangani segera untuk mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini seperti pengabaian anak- anak, penderaan kanak-kanak, masalah sosial di kalangan remaja dan sebagainya. Menurut kajian yang dilakukan di Jabatan Kehakiman Syariah Kelantan, sebanyak 7569 kes perceraian yang dilaporkan dari tahun 2000 hingga 2004 bagi 10 jajaban di Kelantan. Sebanyak 55 sampel yang diambil merangkumi cerai biasa iaitu sebanyak 36.36 %, cerai taklik iaitu sebanyak 36.36%, manakalan cerai msakh iaitu sebanyak 18.18 % dan percerceraian luar mahkamah iaitu 9.09%. Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada masalah ini dan objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji ciri-ciri pasangan yang bercerai. Ciri-ciri pasangan yang dikenalpasti ialah status pekerjaan, Iingkungan umur, pendapatan, tempoh perkahwinan, bilangan anak dan bilangan talak.