Transkrip wawancara bersama Encik Mohamed @ Mohd Daud bin Yusoff pertukangan perak / Mohamad Habibullah Nurulhuda and Muhammad Azmawi Barhanudin - Nurulhuda, Mohamad Habibullah; Barhanudin, Muhammad Azmawi (Perpustakaan Tengku Anis, 2016)
Temubual ini adalah diantara kami dengan Encik Mohamed@Mohd Daud bin Yusoff iaitu seorang tokoh Pertukangan Perak di Kelantan dimana beliau ini adalah seorang tukang perak yang berpengalaman dan berkemahiran. Wawancara ini dijalankan di bengkel DY Silver Craft berhampiran Istana Kota Lama, Jalan Gajah Mati, Kota Bharu. Sesi wawancara ini telah dijalankan pada hari Sabtu 14 November 2015 pada pukul 2.00 petang. Temubual ini berkisarkan tentang latar belakang Encik Mohamed@Mohd Daud Bin Yusoff dan pengalaman beliau mula menceburi bidang pertukangan perak dan menjadi salah seorang Adiguru Negara. Selain itu, tentang pengalaman beliau dalam mengerah keringat membantu mencurahkan pengalaman dan kemahiran yang ada kepada orang yang berminat dalam bidang ini. Dalam proses temubual ini berlangsung, kami dapat mengetahui tentang selok-belok dugaan yang terpaksa dihadapi beliau dalam memartabatkan budaya seni ukiran Melayu ini supaya tidak ditelan zaman.