Mengoptimumkan pembelajaran melalui kemahiran visual learning untuk mahasiswa universiti / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Sebagai seorang mahasiswa universiti, proses pembelajaran yang berkesan amat penting untuk berjaya dalam pengajian. Salah satu kaedah pembelajaran yang terbukti berkesan ialah visual learning. Visual learning melibatkan penggunaan imej, gambar rajah, peta minda dan elemen visual lain untuk membantu pelajar memahami dan mengingati maklumat dengan lebih baik. Antara kelebihan utama visual learning ialah ia membolehkan pelajar memproses dan menyimpan maklumat dengan lebih efisien. Otak manusia dikatakan memproses imej visual 60,000 kali lebih pantas berbanding teks. Justeru, apabila konsep abstrak diterjemah kepada perwakilan visual, maka ia menjadi lebih mudah untuk difahami dan diingati. Keadaan ini membantu pelajar menguasai bahan pembelajaran dengan lebih cepat dan berkesan.