Warga asing di Malaysia perlu dikawal selia dengan lebih efektif dan efisien / Dr Mohd Ramlan Mohd Arshad - Mohd Arshad, Mohd Ramlan (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Umum telah mengetahui perihal kebanjiran warga asing di Malaysia. Umpamanya, jumlah kehadiran pekerja asing di Malaysia menunjukkan peningkatan saban tahun. Sehingga 15 Februari 2024, jumlah pekerja asing di Malaysia berjumlah 2.1 juta orang seperti yang dilaporkan oleh Menteri Dalam Negeri di Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen Malaysia 2024. Perlu diingatkan bahawa jumlah ini tidak termasuk mereka yang memasuki negara Malaysia tanpa dokumen sah iaitu Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI). Jumlah PATI ini berada dalam lingkungan 1.5 hingga 3 juta orang sehingga tahun 2022 seperti yang dilaporkan oleh International Organization for Migration (IOM). Jumlah ini menurut IOM termasuklah pelarian yang diberi taraf PATI oleh pihak Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).