Cabaran dan solusi dalam dunia sukarelawan penganjuran sukan di universiti / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Penganjuran acara sukan di universiti sering melibatkan peranan penting sukarelawan dalam kalangan mahasiswa. Namun, mereka sering berdepan pelbagai cabaran dalam menjayakan acara sukan yang berprestij ini. Cabaran utama kepada para sukarelawan mahasiswa adalah dari aspek kekangan masa dan komitmen. Mereka perlu bijak mengimbangi antara tuntutan akademik dan tanggungjawab sebagai sukarelawan sukan yang lazimnya memakan masa berbulanbulan. Pengurusan masa yang efektif amat kritikal bagi memastikan prestasi akademik tidak terjejas, di samping kekal komited dalam penganjuran sukan. Cabaran seterusnya adalah kekurangan dana dan sumber, yang pastinya turut menyukarkan tugas sukarelawan. Sepertimana yang kita sedia maklum, penganjuran acara sukan memerlukan bajet yang besar meliputi aspek tempat program, peralatan, pengangkutan, penginapan dan sebagainya. Mahasiswa yang belum bekerja sering menghadapi kekangan kewangan. Sokongan padu pihak IPT dan tajaan korporat amat diperlukan bagi memastikan kelancaran penganjuran setiap acara yang telah dirancangkan.