Media sosial: kesan kepada kesihatan mental / Nor Syamaliah Ngah and Azlina Mohd Hussain - Ngah, Nor Syamaliah; Mohd Hussain, Azlina (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Pertengahan tahun 2000-an, dunia mula melalui satu fenomena perubahan dalam konteks komunikasi dengan tercetusnya media sosial yang memudahkan komunikasi antara individu tanpa mengira tempat dan masa. Jika di lihat dari sudut pandang positif, media sosial merupakan satu platform bagi memudahkan dan mempercepatkan penyebaran maklumat. Selain itu, penggunaan media sosial juga dapat menjadi sumber maklumat dan platform perkongsian bagi individu yang menghadapi pelbagai masalah kesihatan sama ada fizikal mahupun mental. Komuniti atas talian dan forum diskusi yang terdapat dalam media sosial dapat membantu individu berkongsi pengalaman dan mencari jalan alternatif terhadap sesuatu isu. Populariti media sosial semakin mencanak susulan pandemik yang melanda dunia. Dalam konteks ini, kita melihat kewujudan media sosial sebagai platform alternative kepada masyarakat mendapatkan akses kepada maklumat terutama dalam dunia yang kesempitan.