Usah gusar menjadi pemimpin / Ts. Jamal Othman - Othman, Jamal (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2024)
Setiap dari kita ada ciri-ciri kepimpinan samada ianya terserlah atau tersembunyi. bagi saya ciri kepimpinan yang perlu ada adalah bertanggungjawab, kesabaran, komunikasi berkesan, yakin dan berani membuat keputusan serta empati. rata-rata ramai yang tidak mahu memegang sebarang jawatan pentadbiran kerana dibimbangi kita tidak mampu memberi kepuasan kepada semua orang. Pelbagai alasan yang diberi antaranya, komitmen dengan keluarga, faktor kesihatan atau umur serta alasan yang kerap diberikan adalah tunggu sehingga selesai menyiapkan phd. namun apa pun alasannya, dalam tempoh perkhidmatan sebelum bersara, setiap dari kita perlu ada pengalaman mentadbir sekurang-kurangnya dua ke tiga tahun. pengalaman dalam pentadbiran ini penting kerana ia akan memberi pelbagai pengalaman yang tidak pernah kita pelajari semasa pengajian di universiti.