Falsafah hukum jinayah / Syarifah Adilah Mohamed Yusoff and Elly Johana Johan - Mohamed Yusoff, Syarifah Adilah; Johan, Elly Johana (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2024)
Undang-undang jinayah adalah hukum- hukum islam yang dikenali juga sebagai Kanun Jenayah Syariah yang dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu Huduh, Qisas, Diat dan Takzir. Hudud : adalah batasan, sempadan, had, halangan dan sekatan yang dibuat oleh ALLAH SWT dan tidak boleh dilanggar oleh sesiapa pun. Qisas : adalah kesalahan yang dikenakan hukum balas atau serupa oleh penjenayah, contoh membunuh dibalas dengan bunuh, melukakan anggota badan dibalas dengan melukakan anggota badan.