AKNC 2023 Pejabat Pendaftar: penyampaian perkhidmatan - UiTM, Pejabat Pendaftar (Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2023)
Pejabat Pendaftar UiTM merupakan nadi pentadbiran universiti yang bertanggungjawab dalam tadbir urus universiti, pengurusan sumber manusia dan pengurusan rekod pelajar dan konvokesyen. Pejabat ini merupakan custodian penyampaian perkhidmatan dalam Pengurusan Sumber Manusia Universiti yang merangkumi Pengurusan Pengambilan dan Penempatan Staf, Pengurusan Kemudahan dan Saraan Staf, Pengurusan Kemajuan Kerjaya Staf dan Pengurusan Perkhidmatan Staf. Pendaftar adalah Ketua Jabatan di Pejabat Pendaftar yang juga merupakan ahli pengurusan Eksekutif Universiti, Setiausaha kepada Lembaga Pengarah Universiti dan Senat UiTM serta jawatankuasa lain di bawah tadbir urus UiTM yang termaktub dalam AKTA 173 Bahagian III (13)(7) dan Bahagian III (16A)(3). Pendaftar memainkan peranan yang signifikan dalam memastikan kelancaran sistem pentadbiran UiTM mengikut akta, dasar, pekeliling dan peraturan yang berkuat kuasa. BPD merupakan jabatan penting yang berurusan secara terus dengan agensi pusat iaitu KPT, JPA dan MOF.