Rahsia pantang larang nenek moyang / Norazah Umar - Umar, Norazah (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2024)
Pantang larang merupakan salah satu perkara yang sangat sinonim dengan budaya orang melayu zaman dahulu. Walaupun pantang larang ini bunyinya seperti ingin menakut-nakutkan namun setiap pantang mempunyai maksud yang tersirat. Di sebaliknya, terselindung nilai-nilai yang boleh diamalkan masyarakat khususnya generasi muda dalam kehidupan seharian mereka. Walaupun begitu semakin hari pantang larang ini semakin pudar akibat berlakunya arus pemodenan. Kebanyakan pantang pun dianggap lapuk dan tidak lagi dipercayai oleh generasi kini berbanding orang dulu-dulu. Mari kita lihat apakah rasionalnya pantang larang yang sering diungkap oleh nenek moyang kita.