Edu-bar ruler / Karthikgesan Santharasekaran and Santharasekaran Subramaniam - Santharasekaran, Karthikgesan; Subramaniam, Santharasekaran (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Pembelajaran yang mudah dan menyeronokkan, amat penting dalam menjamin penerimaan input berkesan oleh para pelajar di sekolah. Guru-guru menghadapi masalah melukis garisan/baluk dengan lurus dan pantas. Penggunaan ‘Edu-Bar Ruler’, dapat menjimatkan masa, kos bahan & dapat melukis garisan atau baluk dengan lurus dan kemas. Juga merupakan bahan inovasi untuk membantu pelajar melukis garisan berkembar dengan lurus di atas kertas lukisan dengan kemas. Penggunaan alat ini akan membantu para pelajar untuk bermain berdasarkar garisan yang dibentuk dalam pelbagai corak. Manakala guru dapat mengajar subjek matematik, pendidikan seni, jawi, penulisan perkataan, bahasa dan muzik dengan mudah kerana dapat membina garisan yang lurus dan cepat. Alat inovasi yang mudah dibuat, murah dan sangat effisen untuk digunakan secara selamat.