Smart chair / Mohd Nasir Ali ... [et al.] - Ali, Mohd Nasir; Redzuan, Muhammad Nur Arif; Asmadi, Aryana Sofea; Mohamad Tarmizi, Nurin Amani Syauqina; Mohamad Zahid, Zahirah Auni (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Masalah peningkatan timbunan bahan-bahan terbuang masih tidak dapat di bendung lagi. Timbunan bahan-bahan terbuang telah meningkatkan kadar peratusan pencemaran alam sekitar. Rekaan projek inovasi ‘Smart Chair’ multifungsi sebagai ruang istirehat yang selesa, tahan lasak dengan dilengkapi tempat simpanan bahan bacaan mudah capai adalah jalan terbaik dalam menyelesaikan masalah tersebut. Melalui projek ini, bahan-bahan terbuang dapat ditukar menjadi sesuatu baru yang mempunyai nilai tinggi, menjana pendapatan dan berpotensi besar untuk dipasarkan. Projek ini menggunakan 80 peratus bahan-bahan kitar semula seperti botol-botol air mineral dan air berkarbonat serta kayu terpakai yang mudah didapati di persekitaran. ‘Smart Chair’ mudah alih ini amat sesuai diletakkan di kawasan yang menjadi tumpuan warga sekolah seperti di kantin, dewan terbuka dan ruang menunggu. ‘Smart Chair’ mampu mengubah kawasan persekitaran menjadi lebih ceria dan menarik minat warga sekolah memanfaatkan masa lapang dengan budaya membaca. Oleh kerana kos pembuatan yang rendah, kemudahan ‘Smart Chair’ mampu disediakan di setiap kawasan tumpuan warga sekolah.