Ecosegar bio-straw / Muhammad Aiman ... [et al.] - Aiman, Muhammad; Aisar, Ahmad Thaqif; El Farris, Darwish; Subramaniam, Santharasekaran (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Plastik merupakan bahan yang mudah dan murah diperolehi pada masa sekarang. Namun penggunaan plastik secara meluas menyebabkan permasalahan persekitaran yang amat ketara. Penggunaan straw plastik amat membimbangkan pada masa sekarang. Ia menjadi salah satu bahan pencemar plastik di dunia, malahan mencatat antara penyumbang pencemar terbesar daripada 10 jenis plastik berupa sampah. Ia nampak kecil namun memberi kesan yang sama jika dalam kuantiti yang banyak untuk mencemarkan alam. Justeru, pengkaji di atas telah menginovasikan bahan alternatif menggantikan straw plastik. Bagi menggantikannya, bahan semulajadi digunakan malahan ia dapat bertoleransi dengan persekitaran dengan selamat jika dibuang begitu sahaja. Inovasi ‘EcoSegar Bio-Straw’ merupakan hasilan straw daripada kertas dan alternatif sampingan penggunaan tumbuhan serai untuk dijadikan bahan penguat. Penggunaan serai boleh memberi kesan bau aroma yang baik malahan ia amat mudah ditanam dan diperolehi dengan banyak. Ia juga merupakan tumbuhan herba yang baik untuk kesihatan manusia. Inovasi ini pastinya menjanjikan keselamatan alam terjaga malahan memperkembangkan ekonomi perniagaan menggantikan bahan asal yag dibuat daripada plastik. Malahan aktiviti pertanian dapat dipertingkatkan dengan adanya ‘EcoSegar Bio-Straw’