Eco bio-sprayer / Santharasekaran Subramaniam and Karthikgesan Santharasekaran - Subramaniam, Santharasekaran; Santharasekaran, Karthikgesan (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Permasalahan persekitaran dan kemunduran tahap kesihatan amat berleluasa pada masa kini. Puncanya adalah disebabkan penggunaan bahan pencemar alam dan ini mengakibatkan masalah persekitaran dan masalah kesihatan hidupan semakin berleluasa. Salah satunya adalah penggunaan racun serangga berasaskan bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan manusia. Walaupun digunakan secara kecil-kecilan, ia masih boleh memberi kesan pada jangka masa panjang nanti setelah berkumpul di dalam badan manusia. Kajian ini lebih kepada penghasilan bahan peracun makhluk perosak serangga yang mampu memelihara persekitaran dan kesihatan manusia tanpa sebarang masalah kerana ia diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi dan berkonsepkan konsep ‘mesra alam’. Malahan penghasilan racun serangga mesra alam ini dapat meningkatkan hasil ekonomi pengusaha-pengusaha pertanian secara kecil-kecilan mahupun yang besar jika bahan ini diperluaskan penghasilannya secara komersial. Ramuan bahan semulajadi ini dapat memberikan keputusan hasil tanaman yang amat menakjubkan. Berasaskan konsep 3M, bahan ini merupakan bahan yang mudah, mantap dan murah untuk digunakan bagi meningkatkan mutu pertanian dan kesihatan diri sendiri.