Memahami makna sebenar di sebalik Hari Raya Aidilfitri: kesejahteraan spiritual dan sosial / Nurul Safwah Mohd Aminuddin Zaki and Nurul Atikah Poniran - Mohd Aminuddin Zaki, Nurul Safwah; Poniran, Nurul Atikah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Hari Raya Aidilfitri merupakan detik yang dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia. Selepas sebulan penuh berpuasa di bulan Ramadan, umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri sebagai satu bentuk kesyukuran atas keberkatan yang diberikan oleh Allah SWT. Walau bagaimanapun, di sebalik kegembiraan perayaan ini terletak makna yang mendalam terhadap kesejahteraan rohani dan sosial. Kesejahteraan Spiritual dalam Hari Raya Puasa Hari Raya Aidilfitri bukan sekadar perayaan kejayaan membendung kelaparan dan dahaga selama sebulan. Lebih daripada itu, Hari Raya Aidilfitri merupakan momentum untuk mendalami hubungan rohani dengan Allah SWT. Pada bulan Ramadan, umat Islam diberi peluang untuk mendekatkan diri dengan Pencipta melalui ibadah, puasa, dan perbuatan baik yang lain. Hari Raya Aidilfitri merupakan kemuncak kepada usaha kerohanian ini, di mana umat Islam meraikan kemenangan ke atas diri mereka dalam mengawal nafsu mereka dan mengukuhkan keimanan kepada Allah Yang Maha Esa.