Kelebihan tahajud menurut perspektif sains / Ainul Najihah and Dr. Mohamad Hasif Jaafar - Najihah, Ainul; Jaafar, Mohamad Hasif (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Seluruh umat Islam amatlah menantikan Bulan Ramadhan kerana keistimewaan yang terdapat dalam bulan Ramadhan membuatkan umat Islam berlumba-lumba melakukan ibadah. Solat sunat tahajud tidak asing lagi daripada ibadah-ibadah yang dilakukan ketika bulan Ramadhan. Kelebihan solat tahajud seperti yang dinukilkan dalam al-Quran dan hadis ialah, dapat menghapuskan dosa, meningkatkan darjat disisi Allah serta dapat meneguhkan iman, jiwa dan juga mental. Ini berdasarkan firman Allah dalam surah Al-Isra ayat 79.