Keistimewaan Ramadan dalam meningkatkan kesihatan: perspektif kesihatan fizikal dan mental / Nurul Safwah Mohd Aminuddin Zaki and Nurul Atikah Poniran - Mohd Aminuddin Zaki, Nurul Safwah; Poniran, Nurul Atikah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Ramadan, bulan suci umat Islam, bukan sahaja membawa nilai kerohanian tetapi juga mempunyai manfaat besar untuk kesihatan fizikal dan mental. Pada bulan ini, umat Islam berpuasa dari matahari terbit hingga terbenam matahari, dan amalan ini telah memberikan beberapa keistimewaan yang ketara. Dari sudut kesihatan, berpuasa di bulan Ramadan menawarkan peluang untuk meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Artikel ini akan mengetengahkan beberapa aspek istimewa Ramadan daripada perspektif kesihatan.