Penggunaan tracker dalam pembelajaran makmal fizik / Khairi M. Daud - M. Daud, Khairi (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Pembelajaran makmal merupakan salah satu cara untuk mendalami ilmu fizik yang dipelajari secara semasa sesi kuliah dan tutorial di kolej matrikulasi. Pembelajaran makmal secara konvensional yang telah di amalkan sekian lama memerlukan proses transformasi memandangkan persekitaran dan kemudahan teknologi yang semakin maju dengan pesatnya. Aplikasi perisian Tracker sebagai salah satu pilihan dalam menjalankan pembelajran makmal telah dijalankan di Kolej Matrikulasi Kedah. Hasil Kajian yang telah dijalankan menunjukkan terdapat peningkatan dari segi kemahiran melukis graf dan mengalisa data dalam kalangan pelajar kolej ini. Aplikasi perisian ini diharapkan akan dapat diperluaskan untuk memberi peluang kepada para pelajar dan guru program matrikulasi, program asasi dan tingkatan enam untuk menjalankan pembelajaran makmal secara lebih kreatif dan memperkaya keupayaan berfikir aras tinggi.