Transkrip wawancara bersama Dato’ Ab Basir bin Mohamad peranan Jabatan Penjara: Pengarah Penjara Negeri Pahang / Aina Nadia Zailani and Siti Aisyah Izzati Nordin - Zailani, Aina Nadia; Nordin, Siti Aisyah Izzati (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Temubual ini dilakukan bersama Pengarah Penjara Negeri Pahang iaitu Dato' Ab Basir bin Mohamad wawancara ini dikendalikan oleh Siti Aisyah lzzati Binti Nordin dan Aina Nadia Binti Zailani, pelajar ljazah Sarjana Muda Pengurusan Maklumat, Pengurusan Sistem Maklumat (IM245) semester 5, Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi MARA, Kampus Machang, Kelantan. Beliau merupakan Pengarah Penjara Negeri Pahang. Temubual ini dilakukan untuk mengetahui, peranan jabatan penjara serta perjalanan hidup beliau dan juga sumbangan yang telah diberikan kepada masyarakat. Dato' Ab Basir bin Mohamad telah dilantik sebagai Pengarah Penjara Negeri Pahang. Selain itu juga, beliau juga telah menerima kunjungan daripada Pengarah JHEV ATM Cawangan Negeri Pahang, Mej Khairul Ashinar bin Azid @Aziz TUDM telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Penjara, Negeri Pahang, YBhg Dato' Ab Basir bin Mohamad. Kunjungan hormat ini adalah untuk menjalinkan hubungan baik dengan jabatan kerajaan yang lain dan juga bertukar pandangan serta pendapat. Oleh itu, sumbangan dan sejarah hidup beliau dapat dijadikan sumber inspirasi kepada orang ramai.