Nilai estetika dalam seni warisan keris / Anissa Afni Ahmad Shohor ... [et al.] - Ahmad Shohor, Anissa Afni; Che Awang, Anis Suraya; Mat Yatin, Saiful Farik; Nik Ariffin, Nik Azliza; Mat Jali, Jafalizan (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2022)
Keris adalah salah satu alat persenjataan yang digunakan oleh orang Melayu selain daripada beberapa alat persenjataan lain yang terdapat di Tanah Melayu. Lazimnya, keris dianggap sebagai senjata yang istimewa dan unik oleh pengumpulnya kerana mempunyai pelbagai jenis bentuk dan mempunyai nilainya yang tersendiri. Untuk menghasilkan sebilah keris, Pandai Besi atau tukang keris perlu bijak mengatur langkah dalam memastikan proses penghasilannya dapat membentuk keris yang menarik dan mendapat sambutan daripada pengumpulnya. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti jenis-jenis keris Melayu, proses penghasilan, kaedah pemeliharaan dan adab untuk menguruskan keris. Kaedah temubual dilaksanakan dengan menemubual seorang tokoh yang sangat berpengalaman dan berpengetahuan dalam bidang seni warisan keris.