Kenali Wan Salmah: tokoh seni Terengganu / Nur Izzati Zaidi ... [et al.] - Zaidi, Nur Izzati; Nik Mohamad, Nik Fatin Najihah; Samsudin, Ahmad Zam Hariro; Abd Kadir, Irwan Kamaruddin (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2022)
Wan Salmah Wan Sulaiman, penyanyi asal lagu rakyat iaitu Ulek Mayang dianugerahkan sebagai Tokoh Seni Budaya Negeri Terengganu bagi tahun 2016. Beliau adalah seorang tokoh yang bergiat aktif dalam bidang seni dan kebudayaan di Terengganu bermula sejak tahun 1950-an hingga kini. Beliau adalah anak kelahiran Kampung Tiong, Kuala Terengganu. Beliau sangat aktif dalam pelbagai aktiviti-aktiviti seni, antaranya dalam bidang seni tarian gamelan, seni lakonan, seni suara dan juga bacaan syair. Walau bagaimanapun, penglibatan beliau dalam seni tarian gamelan telah melonjakkan nama beliau dan mulai dikenali ramai. Beliau juga melibatkan diri dalam persembahan kebudayaan di majlis-majlis rasmi dan juga tidak rasmi. Penglibatan beliau bukan sahaja pada peringkat nasional malahan telah melibatkan diri sehingga ke peringkat antarabangsa. Oleh kerana minat dan sayangkan seni warisan yang mendalam, beliau masih mengorak langkah dalam bidang ini dengan keikhlasan hati bagi memastikan kelangsungan seni ini. Kajian ini dilakukan untuk merungkai latar belakang tokoh, mengkaji penglibatan tokoh dalam bidang seni budaya dan mengenalpasti pencapaian serta cabaran tokoh dalam bidang ini.