Kebudayaan masyarakat Cina: tarian singa / Nur Atiqah Abu Abbas, Ummul Aiman Hidayah Ahmad Hamdan and Azman Mat Isa - Abu Abbas, Nur Atiqah; Ahmad Hamdan, Ummul Aiman Hidayah; Mat Isa, Azman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Kajian ini adalah untuk mendapatkan maklumat dengan lebih mendalam mengenai tarian warisan masyarakat Cina, iaitu tarian singa. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat, sahih dan padat, temu bual yang melibatkan individu yang berpengalaman secara langsung dengan tarian ini dilakukan. Oleh hal yang demikian, kajian ini terhasil melalui temu bual bersama Encik Yong Kheng Chien, Pengasas Persatuan Tarian Singa dan Naga Gao Feng, Malaysia, serta Setiausaha Agung Persatuan Wushu Tarian Naga dan Singa Negeri Melaka. Hasilnya, masih banyak informasi yang masih belum diketahui oleh masyarakat tempatan mengenai tarian singa. Kajian lisan ini juga bertujuan untuk mengenali dengan lebih dekat mengenai tarian singa dan menelusuri budaya serta tradisi mereka yang smempunyai cara tersendiri untuk mempamerkan makna-makna tarian tersebut. Selain itu, kajian ini menerangkan cara-cara melakukan persembahan dan ritual tarian singa di Malaysia. Bagi masyarakat Cina, tarian singa mempunyai maksud dan kepercayaan yang unik. Tarian ini dipercayai dapat menghalau anasir-anasir jahat dan membawa tuah kepada individu tertentu.