Membongkar gerak tangkas warisan seni silat Lian / Nur Nabilah Mohd Zaini ... [et al.] - Mohd Zaini, Nur Nabilah; Marzuki, Nurul Syazwani; Bunawan, Ap-Azli; Md Jali, Jafalizan (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Seni bela diri silat merupakan warisan budaya dalam kalangan masyarakat Melayu. Seni ini telah diturunkan dari berabad yang terdahulu bagi memelihara warisan, identiti dan jati diri Orang Melayu. Fokus utama kajian ini tertumpu kepada salah satu jenis silat yang cukup asing didengar dalam kalangan masyarakat Malaysia iaitu Seni Silat Lian. Kajian ini bertujuan untuk memperkenalkan dan menggambarkan secara bertulis aksi-aksi lincah yang digunakan dalam mempertahankan diri daripada ancaman dan beribu macam tujuan lain. Menerusi kajian ini, didapati bahawa terdapat pelbagai bahagian pergerakan yang diajari yang dikenali sebagai kaji. Di samping itu, buah pergerakan dan kunci pergerakan bagi menentang pihak lawan turut diperkenalkan. Teknik pergerakan yang dihuraikan sedikit sebanyak memberi pemahaman dan membuka mata masyarakat untuk menggunakan teknik pembelaan diri yang betul di samping mengajar masyarakat tentang penggunaanya dalam menghadapi situasi yang tidak dijangka.