Keligatan bertempur: sejarah permainan dan pembuatan gasing pangkah Pahang / Muhammad Hakim Yusnizam, Siti Shuhaina Mohd Nazar and Mohd Shamsul Mohd Shoid - Yusnizam, Muhammad Hakim; Mohd Nazar, Siti Shuhaina; Mohd Shoid, Mohd Shamsul (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Kedudukan seni warisan dan budaya di dalam negara kita semakin terhakis di mana ianya semakin dilupakan disebabkan peralihan zaman yang semakin menuju ke arah pemodenan. Warisan budaya perlu dipelihara agar ianya terus kekal untuk generasi akan datang. Kajian yang dijalankan di kampung FELDA Sungai Kemahal, Bera Pahang, telah merungkai beberapa perkara seperti kaedah pembuatan dan seni permainan gasing pangkah. Penyelidikan yang dijalankan melalui kaedah sejarah lisan ini dapat memperincikan juga cabaran yang dihadapi tokoh sepanjang tempoh kerjaya dalam memartabatkan warisan gasing pangkah pahang dan usaha-usaha dalam memelihara warisan ini