Perniagaan kuih tradisional bahulu di bandar Pasir Mas, Kelantan / Nur Nasira Dalila Che Mohd Dahan, Nur Hidayah Abdul Halim and Mohd Shamsul Mohd Shoid - Che Mohd Dahan, Nur Nasira Dalila; Abdul Halim, Nur Hidayah; Mohd Shoid, Mohd Shamsul (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Artikel ini berdasarkan sumber utama iaitu rakaman temubual bersama pengusaha kuih bahulu di Bandar Pasir Mas, Kelantan iaitu Puan Salmah Ahmad. Sejarah asal kuih bahulu ini dipercayai dibawa turut disebarkan di tanah melayu oleh orang berketurunan jawa dari Bangkahulu, Indonesia. Kuih ini boleh bertahan lama dan sesuai untuk perjalanan jauh kerana ianya ringan dan kecil. Kuih bahulu terdiri dari segi rupa dan citarasa yang mempunyai pelbagai jenis, bentuk dan perasa iaitu kuih bahulu kecil seperti bahulu cermai, bahulu lapis dan bahulu gulung. Bahulu lapis dan bahulu gulung agak sukar didapati. Hal ini demikian kerana bahulu ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri kerana cara membuat kuih bahulu itu sepenuhnya terletak pada buatannya terletak pada tekstur kuih itu yang sedikit kenyal dan lembut serta tidak rapuh selain luaran bahulu yang tidak sekata antara satu sama lain berbanding jika dibakar dalam ketuhar. Artikel ini juga menceritakan tentang asal usul kuih bahulu, bahan-bahan, proses pembuatan kuih bahulu, serta pasaran kuih bahulu.