Seni putaran: gasing pangkah tradisional yang kian lenyap / Nurul Aqillah Zaini, Siti Nor Ayna Mohd Ayu and Mohd Zairul Masron - Zaini, Nurul Aqillah; Mohd Ayu, Siti Nor Ayna; Masron, Mohd Zairul (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan warisan dan seni kebudayaan di mana salah satu daripadanya adalah permainan tradisional. Penyelidikan ini memberi tumpuan kepada satu permainan tradisional yang popular dalam kalangan masyarakat kita pada suatu masa dahulu iaitu permainan tradisional Gasing Pangkah. Permainan tradisional ini amat terkenal di kebanyakkan negeri di Semenanjung Malaysia namun begitu permainan tradisional ini kian dilupakan terutamanya dalam kalangan anak muda berikutan arus kepesatan dan kemodenan yang dikecapi pada hari ini. Penyelidikan ini dijalankan untuk memperkenal dan memperluaskan lagi kepada masyarakat umum mengenai sejarah Gasing Pangkah, kaedah pembuatan gasing tradisional dan kaedah permainan Gasing Pangkah. Penyelidikan ini dijalankan berdasarkan bahan daripada kaedah sejarah lisan, sumber bahan bacaan dan kajian serta penelitian pengkaji terhadap bidang ini.