Perlakuan pencarian maklumat di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) di negeri Melaka / Sobariah Awang Mukhtar, Dang Merduwati Hashim and Shamila Mohamed Shuhidan - Awang Mukhtar, Sobariah; Hashim, Dang Merduwati; Mohamed Shuhidan, Shamila (2007)
Pencarian maklumat yang tepat dan kesahihan maklumat amat penting bagi pelajar untuk meguruskan pembelajaran seperti menyiapkan tugasan yang diberi semasa kuliah. Dengan kemunculan era ICT, pelajar dapat memanafaatkan teknologi ini untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan bagi mengikuti sebuah program di IPT. Kajian ini dijalankan untuk mengetahui proses perlakuan pencarian maklumat para pelajar di IPT negeri Melaka, bagi memenuhi keperluan maklumat mereka. Maklumat tersebut boleh diperolehi didalam bentuk bahan bercetak, bukan bercetak serta yang terkini dan yang mudah digunakan adalah bahan atas talian. ICT juga bukan sahaja memberi pelajar ruang untuk lebih maju dalam pelajaran, pada masa yang sama teknologi ini juga memberi impak fenomena ledakan maklumat kepada pelajar. Oleh yang demikian pengetahuan kemahiran maklumat amat penting bagi setiap pelajar di IPT bagi pencarian maklumat yang betul.