Merungkai seni teater tradisional makyung: sejarah 400 tahun lampau serta pengiktirafan UNESCO / Muhammad Firdaus Mohammed Azanan ... [et al.] - Mohammed Azanan, Muhammad Firdaus; Tan, Karine Michelle Magros; Jamaludin, Aniza; Kamarudin, Hanis Diyana (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Makyung diklasifikasikan sebagai seni teater tradisional masyarakat Melayu yang telah wujud empat ratus tahun yang lampau dan asal usulnya bermula di Istana Melayu Pattani serta mula berkembang terutamanya di negeri Kelantan. Persembahan Makyung telah menggabungkan tiga elemen utama iaitu tari, nyanyi, dan lakon dimana setiap watak memainkan peranan masing-masing dalam sebuah cerita tersebut. Namun begitu, masyarakat majmuk pada hari ini masih lagi tidak mengenali Makyung secara lebih mendalam. Selain itu, terdapat beberapa masalah antaranya jurang dalam sastera menyebabkan seni teater ini mulai tenggelam. Walau bagaimanapun, pada tahun 2005, Makyung telah diangkat sebagai warisan seni budaya antarabangsa disebabkan persembahan Makyung telah memukau mata masyarakat serta memberi nilai moral kepada negara. Di dalam artikel ini, kami telah menjalankan kaedah kualitatif dimana menemu bual Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Kelantan yang mempunyai pengalaman lebih sembilan belas tahun dalam industri ini. Secara noktahnya, seni teater tradisional ini telah banyak memberikan kepentingan dan sumbangan antaranya menyemai nilai moral kepada masyarakat, meningkatkan kualiti seni warisan dan memperkembangkan seni kebudayaan kepada masyarakat setempat.