Menjejaki seni warisan tarian kuda kepang secara kaedah sejarah lisan: seni persembahan tarian Kuda Kepang Jaran Wibowo, Johor / Lukhman Hakeem Kamarulzaman ... [et al.] - Kamarulzaman, Lukhman Hakeem; Adnan, Muhammad Firdaus; Muhammad Mustafa, Siti Nur Nazura; Ahmad Kamal, Jannatul Iza; Ahmad, Mohd Nazir (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Kajian ini dijalankan dengan bertujuan untuk menjejaki Seni Warisan Tarian Kuda Kepang Jaran Wibowo, Johor. Kajian ini juga dilakukan bagi mengenal pasti setiap perincian terhadap kesenian kuda kepang dalam kalangan masyarakat kini. Kajian ini telah dilakukan secara kualitatif bersama Encik Muhammad Fadzilah bin Kamsan selaku penaung bagi Persatuan Seni Warisan Tarian Kuda Kepang Jaran Wibowo, Johor.Temubual ini dijalankan secara atas talian menerusi aplikasi Zoom selama 2 jam 16 minit. Disamping itu juga kajian dilakukan bagi mendalami sejarah berkaitan kuda kepang serta mengenal-pasti jenis-jenis pergerakan dalam seni tarian kuda kepang dan juga mempelajari alat muzik yang digunakan sepanjang permainan dijalankan. Hasil kajian ini diharapkan dapat digunakan dan membantu para pengkaji dan penyelidik lain yang ingin mengkaji mengenai kesenian kuda kepang.