Rebana rercing seni warisan yang semakin ditinggalkan / Ahmad Farhan Che Mohd Amran, Norin Izati Hussin and Azman Mat Isa - Che Mohd Amran, Ahmad Farhan; Hussin, Norin Izati; Mat Isa, Azman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2021)
Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan seni warisan budayanya yang pelbagai. Hal ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor dan antaranya ialah faktor kedatangan pedagang ke Tanah Melayu untuk menjalankan aktiviti perdagangan. Kemasukan pedagang-pedagang ini telah menyebabkan terdapat banyak perkongsian budaya yang dibawa masuk ke dalam kehidupan masyarakat tempatan. Kelantan adalah antara negeri yang kaya dengan seni warisan kerana ia mempunyai Dikir Rebana Kercing, iaitu persembahan dikir yang melibatkan kanak-kanak dan orang dewasa. Kanak-kanak memikul tanggungjawab sebagai penari manakala orang dewasa pula bertanggungjawab sebagai pemalu rebana. Rebana Kercing giat dimainkan di Kampung Laut, Tumpat, Kelantan. Kajian ini bertujuan untuk menyelidik asalusul dan keistimewaan Dikir Rebana Kercing. Selain itu, ia juga untuk mengetahui samada Dikir Rebana Kercing masih dihargai oleh masyarakat tempatan. Bagi memenuhi objektif kajian, temubual bersama seorang pakar dalam bidang Rebana Kercing ini telah dijalankan.