Biografi Temubual Bersama Prof Dr. Asiah Binti Sarji / Nur Athirah Binti Rusdi ... [et al.] - Rusdi, Nur Athirah; Mohd Azhar, Nur Darissa Syazwani; Mat Yatin, Saiful Farik; Mohd Nordin, Nordiana (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2019)
Artikel ini adalah merupakan penulisan biografi berdasarkan temubual bersama Professor Dr. Asiah Binti Sarji yang mengisahkan perjalanan hidup beliau. Merupakan seorang tokoh yang melibatkan diri dalam penulisan sastera, penggiat industri perfileman dan juga seorang pensyarah. Seorang anak desa yang dilahirkan pada era penjajahan Jepun yang diselubungi kesusahan sehingga berjaya menjadi seorang penyair dan turut menjadi seorang pensyarah dan pernah berkhidmat di beberapa buah universiti dalam negara. Artikel ini merangkumi pengalaman hidup beliau yang dibesarkan dalam keluarga miskin dan sering berpindah randah yang disebabkan oleh perubahan pekerjaan bapanya pada ketika itu. Juga perjalanan akademik, penglibatan aktif di peringkat sekolah dan universiti, pencapaian yang beliau perolehi semasa dalam perkhidmatan dan sumbangan daripada hasil kerja beliau.