Generasi sandwic di Malaysia: mengatasi cabaran berganda / Syazliana Kasim and Farrah Othman - Kasim, Syazliana; Othman, Farrah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dalam beberapa tahun terakhir, Malaysia telah menyaksikan perubahan demografi yang signifikan yang telah melahirkan fenomena sosial yang unik dikenali sebagai "Generasi Sandwic." Generasi ini merujuk kepada individu yang berhadapan dengan tugas merawat ibu bapa yang uzur sambil menyokong anak-anak mereka sendiri. Tekanan kehidupan moden semakin meningkatkan beban yang ditanggung oleh ahli generasi ini, yang perlu seimbang antara kewajipan filial, tanggungjawab sebagai ibu bapa, dan kesejahteraan peribadi. Dalam artikel ini, kami akan mengupas dinamik Generasi Sandwic di Malaysia, meneliti cabaran yang mereka hadapi, serta faktor-faktor yang membentuk pengalaman mereka.