Pendokumentasian pengalaman Mejar (B) Abd Aziz Bin Abd Latiff dalam Misi Menyelamat “Black Hawk Down” di Mogadishu, Somalia / Nur Nabilah Ibrahim ... [et al.] - Ibrahim, Nur Nabilah; Zakaria, Farzana; Yunus, Mohd Nizam; Mat Isa, Azman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2019)
Artikel ini merupakan penceritaan semula berdasarkan kepada sesi temubual yang telah dijalankanbersama bekas pesara tentera berpangkat Mejar iaitu Abd Aziz Bin Abd Latiff. Beliau berkongsi pengalaman-pengalaman semasa terlibat dalam misi menyelamat “Black Hawk Down” di Mogadishu, Somalia. Antara pengalaman yang telah diceritakan oleh beliau adalah perjalanan sebelum, dan semasa tiba di Mogadishu dan juga ketika kejadian perang mula tercetus. Turut diceritakan adalah pengalaman setelah perang tamat dan juga apabila tiba di Malaysia. Artikel ini turut mendedahkan cabaran beliau dalam mengehadkan penggunaan peluru untuk anggota beliau dan cara mengawal anggota- angota bawahan dalam kompeni Alpha.