Celik ekonomi / Asma' Rashidah Idris ... [et al.] - Idris, Asma' Rashidah; Kamarulzaman, Masrul Hayati; Mohd Zaid, Noor Azila; Zainal Abidin, Nurain Farahana; Zoolkefli, Zuliana (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan ekonomi? Pentingkah sesebuah negara mempunyai masyarakat yang celik ekonomi? Ekonomi boleh dimaksudkan tentang bagaimana masyarakat memperuntukkan dan membahagikan sumber yang terbatas untuk memenuhi keperluan dan kehendak mereka. Secara umum, ekonomi melibatkan analisa pengeluaran, pengedaran, dan penggunaan barang dan perkhidmatan. Ekonomi boleh dibahagi kepada dua bahagian iaitu ekonomi mikro dan makro. Makroekonomi adalah cabang ekonomi yang mempelajari fenomena ekonomi secara keseluruhan, termasuk pertumbuhan ekonomi, inflasi, pengangguran, polisi fiskal dan monetari, perdagangan internasional, dan faktor- faktor lain yang mempengaruhi ekonomi sesebuah negara. Fokus utama makroekonomi adalah pada agregat ekonomi, iaitu pembolehubah-pembolehubah ekonomi yang melibatkan seluruh masyarakat atau sektor ekonomi, bukan individu atau perniagaan.