Barang kemas wanita: adakah zakatnya wajib dibayar? / Nor’Azurah Md Kamdari, Farrah Othman and Sharfizie Mohd Sharip - Md Kamdari, Nor’Azurah; Othman, Farrah; Mohd Sharip, Sharfizie (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Wanita dan barang kemas sebagai perhiasan tidak boleh dipisahkan. Bagi golongan wanita yang mengikut trend terkini, sungguh pun harga emas segram naik melambung tinggi sehingga boleh mencecah sehingga RM300 ke atas, penggemarnya masih mampu memilikinya. Justeru, dalam keghairahan mengumpul perhiasan emas ini, adakah golongan ini sedar akan kewajipan untuk membayar zakat emas perhiasan? Ramai di kalangan masyarakat Islam di Malaysia mempunyai persepsi bahawa barang perhiasan tidak dikenakan zakat sebanyak manapun ia dimiliki dengan syarat ia dipakai sebagai perhiasan wanita. Zakat emas merupakan salah satu dari zakat harta yang diwajibkan ke atas umat Islam. Kewajipan ini ditetapkan berdasarkan fatwa negeri-negeri dan ianya tidak seragam di antara satu sama lain. Oleh demikian masih terdapat ramai yang tidak tahu berkaitan kewajipan zakat ini berbeza mengikut uruf di setiap negeri masing-masing.